1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Светлана Боянова: Трябва да преобразуваме в пасища близо 700 000 дка орна земя

Светлана Боянова: Трябва да преобразуваме в пасища близо 700 000 дка орна земя

Поради свръх консервативните си регулации, България рискува да получи санкции от ЕС

Пасищата стоят като истинско предизвикателство пред българската държава. Големият проблем е, че сме задължени от ЕС да осигурим минимално съотношение между тях и общата заявена по СЕПП площ. България обаче вече е паднала под този процент и трябва да ги увеличи.

441 710 ха са били заявените пасища през 2007 г., което е 13,05% към общата заявена площ и това е коефициентът, под който не трябва да падаме с повече от 10%. Т.е. не трябва съотношението между заявените пасища и общата заявена площ по СЕПП да пада под 11.75%.

Към 2011 г. са заявени 365 776 ха. Това са 10,29%  към общата заявена площ или – към 21% по-малко от референтния процент.

През 2012 г. са заявени 355 346 ха, което е 9,8% спрямо общото или около 25% понижение в коефициента.

Реално, за да достигнем 11.75 % съотношение, е необходимо да се преобразуват в пасища 63 963 ха обработваема земя.

За съжаление България сама си пречи, защото поставя свръхвисоки изисквания при ползването на пасищата.

Защото Европейският съюз позволява прилагане на регионални практики. В постоянно затревените площи и постоянните пасища може да се включват други подходящи за паша видове като храсти и дървета, при условие че тревата или другите фуражи остават преобладаващи – над 50%.

И още: дава се възможност на държавите членки да вземат решение: да се счита за постоянно затревена площ и подходяща за паша земя, по отношение на която се прилагат установени местни практики, при които тревите и другите тревни фуражи традиционно не са преобладаващи в зоните на паша – т.е. те са под 50 %.

В България сме приели да няма регионални практики и по този начин не се допускат повече от 5 до 7,5 дървета или храсти с височина над 50 см. на декар, в зависимост от продуктивността на пасището, като те не трябва да са компактно разположени. Регламентът ни дава възможност да увеличим размера на допустимите храсти и дървета, при положение че се прилагат някои установени местни практики за паша.

(Например, според сега действащата наредба: 5 дървета могат да заемат площ само от 15 кв. м. (по 3 кв. м. на дърво), което е едва 1,5% от всеки декар – т.е. в този случай държавата изисква 98,5% тревно покритие. В регулациите е записано, че за равнинните райони се изискват 90% (до 100 кв. м. на декар), а в планинските 80% (до 200 кв. м. на декар). В същото време служителите на ДФЗ и МЗХ се престарават в следенето на тези консервативни критерии и често изискват да няма нито едно дърво или храст на даден парцел.)

Така поради свръх консервативните си регулации, България рискува да получи санкции от ЕС.

Повече информация четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.