Почвата в света е застрашена, но деградацията може да бъде спряна
Почвата в света е застрашена, но деградацията може да бъде спряна / Thinkstock/Getty Images

Състоянието на почвите в света рязко се е влошило вследствие на ерозията, намаляването на съдържанието на хранителни вещества в тях, загубата на органичен въглерод, седиментацията и на други фактори. Данните са представени в доклад на експерти на Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/, съобщи ТАСС.

Тенденцията може да бъде спряна, ако страните поемат инициативата за устойчиво управление на почвите с използването на нови технологии, се казва в доклада "Състояние на почвените ресурси в света", разработен от междуправителствена група експерти на ФАО. В нея влизат около 200 почвоведи от 60 страни. Публикуването му е свързано със закриването на Международната година на почвите, обявена от ООН.

Основният извод на доклада е, че 33% от почвените ресурси са деградирали в умерена или висока степен в резултат на ерозията, засоляването, окислението, химическото замърсяване.

Промените в състоянието на почвите стават преди всичко вследствие на нарастването на броя на населението и на икономическия растеж - фактори, които ще се запазят и през следващите десетилетия, се отбелязва в доклада на ФАО.

Населението на планетата сега се е увеличило до 7,3 милиарда души, повече от 35% от повърхността на сушата, която не е покрита с лед, е превърната в земи със селскостопанско предназначение. Тежко бреме за почвите е и урбанизацията. Друг фактор, способстващ за промените в почвата, са измененията в климата, се отбелязва още в доклада.

До 2050 г. се очаква населението на Земята да бъде над 9 млрд. души, а натискът върху почвите за производство на храна и горива да продължи да се увеличава. Това ще доведе до изискването производството на храни да нарасне с 60%.

Източник: БТА